Gå til indhold
Glamping

Glamping

Glamping

Glamping er det sidste nye skud på stammen, når det kommer til naturoplevelser. Glamping forener freden ved det rolige campingliv, med det luksuriøse du kender fra et hotel.

Hvad er glamping?

Glamping er camping i en mere luksuriøs udgave. Overnatning foregår i lækre telte eller andre alternative steder, med fokus på faciliteter der gør at du kan nyde naturens stilhed, uden at gå på kompromis med komforten.glamping

Glamping telt

Et glamping telt er et større, typisk bomduldstest, hvor man kan stå oprejst, møbleret med komfortable sidde- og liggemøbler.

 

Kort fortalt er glamping bedste fra de to verdener.

Som mange andre har du måske en romantisk forestilling om at campere i perfekt balance med naturen. Stå op og mærke det friske morgendug i græsset, når du veludhvilet lyner din sovepose ned, og gør dig klar til en ny dag, mens morgenkaffen brygger på dit trangia-sæt.

Som du sikkert også ved, har virkeligheden ofte svært ved at leve op til den romantiske forestilling om at rykke helt tæt på naturen.

Luftmadrassen har måske tabt luft over natten. Du er knap så veludhvilet som du havde håbet på. Du kan med stor sandsynlighed ikke finde dine strømper, og dine sko er blevet halv-våde af at stå udenfor teltet natten over. Forestillingen punkterer langsomt. Og det gør det ikke bedre, at du, da du krumrygget kravler ud af det lille iglotelt, planter en fod i hovedet på din partner, og en hånd i det optrådte græs udenfor teltindgangen.

Dagen har fået en uheldig start. Den slags strabadser er nemmere at håndtere, inden man har rundet de 30. Jeg kan selvfølgelig kun snakke for mig selv, men jeg har langsomt mistet modet til at overnatte i naturen, bl.a. på grund af ovenstående udfordringer.

Hvad er glamping?

Glamping er overnatning i naturen, uden at gå på kompromis med komforten. Typiske overnatningsmuligheder inkluderer høje telte, ombyggede busser eller varevogne og andre kreative bebygninger.

En glamping ferie i Danmark er både afslappende, hyggelig og beroligende for sjælen. Du vågner veludhvilet, midt i, og med udsigt til den smukke danske natur.

På en glamping ferie får du en god seng at sove i. Du får møbler at sidde, og spise din mad ved. Du får orden i dine sager og det tilbehør du kender fra din hverdag derhjemme. Kaffebrygger, kolde drikkevarer, lys og meget andet, man normalt mangler når man sover i telt. Alt sammen midt i den flotte danske natur med fuglefløjt og frisk luft.

Der er i sandhed højt til både loftet og himlen når du er på glamping ferie i Danmark.

Hvorfor glamping?

Glamping er for dig der gerne vil kombinere hotellers luksus med naturens ro – i et bæredygtigt format.

Det er for dig, der ønsker at starte dagen med udsigt til naturen omkring dig i stedet for en kø til morgenmadsbuffeten.

Glamping er en utrolig autentisk ferieform, hvor du kommer helt ned i tempo. Der er ingen larmende naboer, eller klirrende bestik fra de andre gæster i restauranten. På en glamping ferie er dig og din familie eller venner samlet i et fredeligt miljø, med til til hygge, fordybelse og hinanden.

Det er “back-to-nature” med komfort i højsædet.

Læg dertil, at mange glamping steder i Danmark, er velsignet med fantastiske placeringer fluks midt i noget af den dejligste danske natur, og du har opskriften på en udendørsferie, hvor naturen og omgivelserne, sætter den perfekte ramme til ro og samvær med dine nærmeste.

Glamping i Danmark

Indenfor de sidste par år, har mange danskere fået øjnene op for denne ferieform. Udbud følger efterspørgsel, og som en direkte konsekvens af de særlige omstændigheder sommeren 2020, ser vi flere og flere glampingpladser i Danmark.

En overnatning i et glampingtelt i Danmark foregår typisk på udvalgte campingpladser eller herregårde, der har set muligheden i give deres besøgende en ekstra god oplevelse.

Opholdet inkluderer typisk morgenmad med mulighed for tilkøb af forskellige oplevelser det specifikke sted tilbyder. Det er dermed en rigtig god måde at lære stedet, og menneskerne der driver det, at kende.

Nedenunder kan du klikke dig til specifikke landsdele, og se hvilke glampingsteder der findes.

Hvad koster det?

Typisk koster en overnatning disse steder, omkring 1.500 DKK alt inklusiv. Det er dermed ikke nogen billig ferieform. Til gengæld er jeg sikker på at du vil nyde dit ophold.

Om 1.500 DKK er for meget, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Man får mange af de samme ting som man ville få på et hotel. Og måske endda en større oplevelse.

Men er opvartningen i form af morgenmad, og ikke at skulle bøvle med at slå telte op og ned noget du kan undvære, og regner du med at gøre denne ferieform til mere end en nogle dagture, kan det hurtigt svare sig at købe sit eget telt.

 

Hvor stammer denne ferieform fra?

Begrebet glamping er konstrueret ud fra de to amerikanske ord “glamorous” og “camping”. Ordet stammer tilbage fra 2017, men har sine rødder langt længere tilbage i historien.

10.000 f.kr

De første arkæologiske beviser for noget der trækker tråde til hvad vi i dag kalder glamping, er tippier fra omkring 10.000 f.kr. Her har man fundet ringe af sten, der har været brugt til at holde teltdugen på plads, for indianernes relative luksus tilværelser.

600 f.kr

Nu tager vi et stort spring i hostoriebøgerne, for at finde næste evolutionsfase i glamping. Vi skal frem til omkring år 600 f.kr. hvor mongoliske nomader boede i jurter, der også i dag er meget anvendte indenfor glamping.

Billede fra wikipedia

13. århundrede

Genghis Kahn var i 1.300 tallet hersker af store dele af verdenen. Han levede en tilværelse konstant på farten, i jagten på nye territorier at indlemme i han enorme mongolske imperie.

Men en mand af Genghis Kahns anseelse bor selvfølgelig ikke under samme kår, som resten af hans hær. I stedet havde han en stor jurt på hjul, der eftersigende blev trukket af okser fra det ene sted til det andet.

Genghis Kahn og hans jurt

Som det mongolske imperie voksede, blev jurten mere og mere udbredt i specielt Østeuropa, hvor jurter i lande som Ungarn, Tyrkiet og Rumænien. I dag er jurter stadig forholdsvis almindelige i Tyrkiet.

16 og 17. århundrede

De kongelige i England og Frankrig fik nu også øjnene op for komfort på deres rejser. Bl.a havde Kong James d. 5. et stort luksuriøst camping område i det skotske højland med telte fyldt med luksusmøbler

I Tyrkiet havde man i samme periode luksuriøse teltpladser til forskellige slags events som militærparader, ceremonier og fejringer hvor sultanen kunne bo.

Sultanen havde to af disse luksustelte, så det ene kunne flyttes og stå klar på næste destination, mens han nød opholdet i det andet. Eftersigende skulle der 600 kameler til at flytte teltet og dets tilbehør.

20. århundrede

I det 20. århundrede begyndte velhavende britere og amerikanere at rejse til Afrika i jagten på eksotiske dyr. Specifikt gik mange efter “The Big 5” der betød at nedlægge en leopard, løve, næstehorn, elefant og en bøffel.

Selvom disse eventyrere var klar på at smøge ærmerne op, skulle det ikke ske på bekostning af komforten. Derfor medbragte de store telte med generatorer for at få el og lys, bade og masser af champagne.

Billede fra Safari Consultant

21. århundrede

Hvor glamping tidligere i historien var for de velhavende, er der sket et skifte i det 21. århundrede.

Foranledet af økonomiske kriser i slut 90erne og helt op til det sidste dyk i 2008, opstod glamping som en direkte konsekvens af disse økonomiske hårde tider, hvor ikke alle havde råd til at rejse til udlandet. “Staycation” blev en ting, og herfra var der ikke langt til glamping som vi kender det i dag.

I Danmark oplevede glamping et kæmpe opsving ifm Coronaepidemien, der nødsagede os til at holde en “staycation” herhjemme.

Om glamping er kommet for at blive kan kun tiden vise.

Kilde: glampinghub.com



Flere artikler