Er glampingtelte vandtætte?

Er glampingtelte vandtætte? Er et spørgsmål vi ofte får, og vi forstår udmærket hvorfor det er et sprængende punkt for mange. Hvem gider at sove i et utæt telt?

Mange spørger også hvorfor vores glampingtelte ikke er angivet med et vandsøjletryk. 

I denne artikel vil vi beskrive hvordan det hele hænger sammen, for det er lidt kompliceret.

Vandsøjletryk og telte

For at finde svaret på hvorfor glampingtelte er vandtætte, men ikke angivet med et vandsøjletryk, skal vi kigge på materialet teltene er fremstillet i.

Telte i en klassisk forstand, som f.eks iglotelte, er fremstillet i polyester - det samme materiale som det meste regntøj.

bomulds telt vandtæt vandsøjletryk
Polyester giver fantastisk vandtæthed, men som du sikkert også kan nikke genkendende til, er det heller ikke åndbart. Det er årsagen til at du hurtig bliver klam, hvis du cykler på arbejde i et klassisk regnsæt, og også årsagen til at der dannes kondens på indersiden af dit iglotelt.

Alle polyestertelte gennemgår i dag en vandsøjletryktest, for at fastslå hvor vandtæt teltet er. Jo højere et tal, jo mere vand kan teltet modstå.

Vandsøjletryk testen

En vandsøjletryktest foretages ved at spænde materialet i bunden på en kasse eller cylinder, og så fylde vand i indtil vandet begynder at løbe igennem. Når det sker aflæser man hvor mange millimeter vand cylinderen nåede op på, og man har dermed sit vandsøjletryk.
vandsøjetryk test

Glampingtelte og dets materiale

Modsat "normale" telte er glampingtelte fremstillet i bomuld. Bomuld har ringe forudsætninger for at bestå en vandsøjletrykstest, da det er et materiale der "arbejder med vandet" og ikke skyr det som polyester.

Det der sker når et bomuld bliver vådt, er, at bomuldsfibrene begynder at udvide sig. Når det udvider sig, bliver bomulden mere komprimeret, og dermed også vandtæt.

Stiller man en cylinder med vand direkte ovenpå en bomuldsteltdug, giver man teltdugen et chok, og giver ikke bomulden mulighed for at nå at udvide sig.

Glampingtelte vandtæthed og vandsøjletryk

Heldigvis falder regn ikke som søjler, og en vandsøjletrykstest, er derfor en unfair måde at klassificere et bomuldstelts vandtæthed.

Men hvor vandtæt er bomuldsteltene så? Selvom vi ikke har en klassificering på vandsøjletryk, er bomuldstelte stadig vandtætte, og klarer uden problemer godt dansk regnvejr flere dage i streg - det garanterer vi. 


Vores telte er som de fleste andre bomuldstelte på markedet, ikke fremstillet i 100% bomuld, men en bomuldsblanding (vores er 35% bomuld, 65% polyester), der kombinerer det bedste af begge materialer. Du får et vandtæt telt, samtidig med at det er åndbart. Derudover har vores telte fået en anti-splash og vandafvisende behandling, der giver ekstra vandtæthed og beskyttelse mod snavs og dermed forhindrer mug.

Som med alt andet, kræver glampingtelte også vedligeholdelse. Du behøver ikke behandle det flere gange om året, men vi anbefaler at du løbende vasker urenheder af, og én gang årligt giver det en efterbehandling, for at bevare teltets optimale ydeevne. 
Hvis du mangler nogle gode grunde til at købe et glamping telt, kan du her læse 8 gode grunde.

1 kommentar

  • Mht . Vandsøjletryk købte jeg et let brugt Outwell telt til 4 personer i blandingen 35 0/0 bomuld & 65 0/0 polyester . Teltet er målt til et vandsøljetryk på 10.000 og selv om det har været brugt i mere end 20 år ,er det stadig brugbart ( dog falmet og nu i år med musehuller ). Det er kun blevet børstet let og pletvis “ renset” . Nu er det lappet og kan stadig holde til tordenbyger m.m. Et utroligt telt ! Elsker det 😍 Har dog bestemt mig for et af jeres telte som afløseren ! 😊

Efterlad en kommentar

Tåler regnvejr

Alle telte fremstillet i et slidstærkt og vandafvisende materiale

Åndbart og dejligt indeklima

Vores telte er åndbare og kommer med opklappelige sider, så du kan få ekstra luft ind

Alt inkluderet

Vi sender vores telte med alt du skal bruge af pløkker, barduner og bund