glamping telt

Guide til bomulds og glamping telte

Glamping telte minder for manges vedkommende og den romantiserede forestilling om camping, der for manges vedkommende stammer fra svundne tider, hvor det amerikanske udtryk "a night under canvas" henviser til materialet gammeldagstelte var fremstillet i - nemlig kanvas. For os hos Amaroq Glamping leder det tankerne hen på de telte vi kender fra Lille Per filmene. Det var netop kanvas telte han sov i sammen med onkel Anders og resten af familien.

Var onkel Anders og Lille Per taget på telttur i dag, var det formentlig ikke foregået i et glamping telt, men i stedet i et polyester telt, der er nutidens standard materiale til telte. Polyestertelte har den fordel at de er ultra letvægts. De er perfekte som ly mod vind og vejr på svært fremkommelige og ofte også spektakulære steder. 

Fordelen ved et polyester telt er vægten og den lette håndtering. Omvendt vil du have svært ved at argumentere for komforten, med mindre du elsker at vågne op i et fugtigt rum, mens du venter på at solen varmer teltet op til et tropisk klima. Når det bliver for varmt til at udholde, skal du i "krabbegang" have bakset dig mod udgangen, og møvende iklædt dig dit tøj og dine sko.

Dette er nok også den primære årsag til, at flere og flere er begyndt at kigge mod bomulds eller glamping telte. Ikke kun af nostalgiske årsager, for glamping telte er fantastiske i deres egen ret, og på flere områder slår de polyester teltene med flere længder.

glamping telt

Hvad er et glamping telt?

Glamping telte kommer i flere størrelser og former. Fælles for de fleste er at de er cirkelformede, og strukturen støttes af en midterpæl og en v-formet stang ved indgangen. Selve teltdugen består af to elementer. Væggen som ofte er forholdsvis kort, og et kegleformet tag, som fæstnes til jorden og spændes ud med en række barduner. 

Det første patenterede bomuldstelt er lavet under den amerikanske borgerkrig med inspiration fra tipierne du kender fra indianerne. Bomuldsteltene historie rækker dog endnu længere tilbage, så det er sikkert at sige, at de er testet gennem generationer.

Hvad er glamping telte lavet af?

Glamping telte er fremstillet i bomuld eller polycotton, som er en blanding af bomuld og polyester, med et gulv i stærk PVC plast. Du finder dog også enkelte glamping telte fremstillet i ren polyester, men de hører til sjældenhederne, da bomuldstelte prioriterer slidstyrke og komfort over vægt og pakkestørrelse. Bomuld er tungere end polyester men også markant mere slidstærk, åndbar, isolerende og UV modstående.

Fordelene ved et glamping telt

glamping telt infografik

1. Masser af plads

Den simple konstruktion med en midterpæl der bærer hele teltet, giver masser af plads at boltre sig på, og den lave væg langs siderne, der hæver taget en smule, giver dig mulighed for at indrette helt ud til væggen, uden du skal bekymre dig om at støde mod teltdugen. På mange måder minder teltet om en loftlejlighed med højt til loftet.

glamping telt

Derfor er et glamping telt perfekt til længere campingture, hvor du planlægger at bruge en del tid i eller omkring teltet, som det danske sommervejr ofte kan tvinge en til. Glamping teltet er også perfekt til at have stående permanent i din have som et ekstra gæste- eller soveværelse.

Du kan læse mere om de forskellige størrelser af glampingtelte her.

2. Frisk luft

Et bomuldstelt, eller bomuldsblandingstelt som vores, er markant mere åndbar end et polyester eller nylon telt. Åndbarheden skyldes både teltet bomuldsmateriale, men også de store ventilationshuller langs siden, som selvfølgelig er dækket med et myggenet. Teltets åndbarhed gør at indersiden stort set altid er tør, og du undgår mug og svampesporer som du ofte oplever i polyestertelte. Alt i alt er en overnatning i et glamping telt, en meget mere naturlig oplevelse, og du vil vågne op til duften af græs og ikke varm plastik og indelukket soveværelse.

3. Dejligt indeklima

Bomuld er et isolerende materiale, og derfor holder glamping telte på varmen når temperaturen falder, og forbliver omvendt forholdsvis kølige om dagen. Det giver dig en bedre nattesøvn, men gør også teltet til et sted du har lyst til at opholde dig om dagen - hvilket de fleste ikke vil have lyst til i et polyestertelt. Glamping teltet er køligt og behageligt på de varme sommerdage, og varmt og hyggelig når vejret bliver koldere.

4. Beskytter mod solens stråler

Solens stråler er hårde ved stort set al materiale der eksponeres over tid. Én af mange fantastiske egenskaber ved bomuld, er dens modstandsdygtighed mod UV stråler. Bomuld nedbrydes ikke på samme måde som polyester af UV stråler, og er derfor et overlegent materiale, hvis dit telt skal være slået op mere permanent.

5. Bygget til at holde

Det tykke bomuldsmateriale glamping teltene er fremstillet i, er meget modstandsdygtigt overfor strejfende grene og skarpe ting i underlaget. 

Vores glamping telte er ikke bygget med letvægt for øje. Bomulden og bunden er tyk. Lynlåsene, pløkkerne og stængerne er kraftige. Alt sammen med til at gøre teltet mere holdbart.

6. Robust konstruktion

Det er ikke en tilfældighed at tipi-formede bomuldstelte har været brugt gennem århundreder. Denne konstruktion har bevist sin robusthed over for folkeslag helt tilbage fra Djengis Khans tid.

Den simple konstruktion med en midterpæl der fæstnes til jorden af den stærke bomuldsdug, barduner og stormpløkker, gør at teltet uden problemer modstår hårde vinde, regn og endda sne.

Teltets cirkulære form gør at vinden drejer af, da den ikke rammer en flad væg, gg du undgår dermed de irriterende lyde når vinden tager fat i teltet som du kender det fra almindelige polyestertelte. 

7. En æstetisk perle

Et glampingtelt har mange fordele når vi snakker komfort, hvor det slår traditionelle telte med længder. Men når vi snakker æstetik, er det i en liga for sig selv. Nostalgisk, symmetrisk og smukt. Et glamping telt spiller på alle tangenter, og vil pryde de flestes haver, og blive samtalepunktet i dit nabolag.

8. En mere bæredygtig løsning

Naturlige materialer koster mere end materialer fremstillet på et laboratorie. Til gengæld holder vores glamping telte meget længere end de fleste polyester telte. Den øgede levetid er godt for miljøet men det er også godt for pengepungen. Når vi udregner en pris per overnatning, er vores påstand at prisen er den samme.

Vandtæthed og bomuldstelte

Ved ren intuition vil du tro at et nylon eller et polyester telt, vil slå et bomuldstelt i en god regnbyge. Det meste regntøj i dag er jo fremstillet i polyester og ikke bomuld!

Så hvordan kan et bomuldstelt holde vandtæt? Det er todelt. Dels på grund af teltets form, og dels på grund af bomuldets vandafvisende egenskaber.

Et bomuldstelt er klokkeformet, og vandet har ingen steder at lægge sig. Det vil simpelthen rende direkte af inden det når at opbløde og trække ind i materialet.

Bomuldsdugen på et glamping telt er utroligt tæt vævet, men i sig selv er det ikke vandtæt. Vender du et glas med vand på hovedet på en bomuldsdug, vil vandet rende igennem. Men her har bomuld et trick i ærmet. Når bomuld bliver vådt, udvider det sig. Når bomulden udvider sig, lukker det de små huller der er i mellem vævningerne, og lukker dermed helt tæt.

Vi har skrevet en artikel, hvor vi går mere i dybden med hvorfor bomuldstelte er vandtætte som du kan læse gennem linket.

Før din første tur

Som beskrevet ovenover, forbedres et glampingtelts vandtæthed med regn. Derfor anbefaler vi altid, at du starter med at stille dig telt op umiddelbart inden der falder regn, eller giver det en grundig tur med haveslangen, inden du tager det i brug.

Læs mere om hvordan du vedligeholder dit glampingtelt.

Er et glamping telt det rigtige for mig?

Det er ikke alt rosenrødt når vi snakker om bomuldstelte. Vi kommer ikke udenom at de er dyrere end "normale" telte, markant tungere og fylder mere. De kræver også en smule mere vedligehold end polyestertelte. 

Så hvis du har brug for et let telt du kan have med på tur, og som kun skal stå samme sted en enkelt nat ad gangen, er et glamping telt ikke det rigtige til dig.

Omvendt, hvis du planlægger at slå lejr længere tid af gangen, eller hvis du vil nyde godt af den kølige luft udenfor soveværelset derhjemme, kan vi ikke komme på mange bedre alternativer end et glamping telt.

Den lange levetid giver god "value for money". Størrelsen (ikke mindst i højden) giver fantastisk komfort og uanede muligheder ift indretning, og åndbarheden giver et fantastisk klima i teltet. Flere artikler