Bomuldstelt - gør hverdagen til et eventyr

Indhold

De fleste der køber et bomuldstelt hos os, er ikke inkarnerede outdoor mennesker der tager på nøje planlagte lange weekend vandreture med frysetørret mad, kompas og hvad der hører sig til, når naturen skal opleves på nærmeste hold. Vi her hos Amaroq Glamping hører nok selv til denne gruppe, men vi har oplevet at mange køber deres bomuldstelt for at slå det op hjemme i haven. 

Et bomuldstelt er din hurtige genvej til små hverdagseventyrer direkte i din egen baghave. Med et bomuldstelt er din næste campingtur bogstavelig talt lige for næsen af dig.

Har du selv haft fornøjelsen af at sove i telt i haven som barn, forstår du garanteret udmærket den magi der opstår. Man er væk fra de vante rammer, men alligevel er de lige ved hånden. Man oplever naturen tættere når man rykker soveværelset udendørs, men alligevel kan man hurtigt hente en dyne hvis det bliver for koldt. Man kan lave mad over bål, men hurtigt hente en is fra fryseren.

bomuldstelt

Bomuldstelte genopliver magien

Ovenstående er for de fleste noget der hører barndommen til. For i takt med at vi bliver større, og måske lidt stivere i leddene, opvejes den magiske følelse af at sove i telt, ikke længere af de udfordringer det i et traditionelt telt også byder på.

For overnatning i et almindeligt telt har også sine ulemper. Man vågner tidligt. Fugten driver ned langs teltdugen, og temperaturen sniger sig med lynfart mod subtropiske tilstande. Og det er først nu den virkelig test starter. Herfra skal du møve dig ud af soveposen til teltets udgang, hvor du i krabbegang skal have fundet dit fodtøj frem, inden du væltende kan sige godmorgen til en ny dag.

Hvad hvis vi fortalte dig, at med et bomuldstelt kan du strække fødderne ud fra din seng, og i oprejst stilling klæde dig på. Indeklimaet er dejligt og tempereret selv om sommeren - formentlig bedre end dit soveværelse. Og der er masser af plads til møbler, garderobe og andet som du mangler på en telttur.

 

bomuldstelt

Bomuldstelt hvorfor?

Der er fire egenskaber vi vil fremhæve ved bomuldstelte, der gør det til en overlegen oplevelse i forhold til et normalt nylontelt. Holdbarhed, klima og miljømæssig påvirkning.

Holdbarhed

Bomuldstelte er utroligt holdhare i forhold til deres mere nutidige nylontelte der er lavet af syntetiske materialer. Det modstår uden problemer hårdt vejr og eventuel nærkontakt med buske og træer. Skulle du være uheldig at teltdugen på bomuldsteltet får en revne, kan det repareres, hvilket er stort set umuligt med et nylontelt. Det er ikke ugen grund at bomuldstelte har været anvendt gennem håndrede år - de holder til det meste.

Klima

Noget af det vi elsker mest ved bomuldstelte, er det fantastiske klima teltet har i alle sæsoner. Når det er varmt, er bomuldsteltet utroligt åndbart. Det betyder at det ikke bliver overhedt, og heller ikke fugtigt. På de helt varme dage, kan du tilmed slå siderne på teltet op, så det kommer til at fungere mere som en parasol end et telt.

Når det er koldt holder bomulden meget bedre på varmen end et nylontelt. Mange bomuldstelte har i dag desuden udtag til skorsten, og du kan dermed installere en ovn, så du kan bruge teltet stort set året rundt.

Miljømæssig aftryk

Vi har været inde på, at et bomuldstelt er utroligt holdbart. Det omsætter sig til en lang levetid, hvilket alt andet lige, selvfølgelig er godt for miljøet.

Hvis dagen skulle komme, hvor dit telt har udtjent sin værnepligt, kan bomuldet fra teltet i langt højere grad end nylon genanvendes når du afleverer det på genbrugsstationen. Kan det ikke genanvendes, har naturen nemmere ved at nedbryde et naturligt materiale som bomuld kontra syntetiske materialer som nylon. 

Ulemper ved bomuldstelt

Ingen rose uden torne, og bomuldstelte har selvfølgelig også deres ulemper. Som med fordelene vil vi også fremhæve tre ulemper. Vægten, langsom til at tørre og prisen.

Vægten

Bomuldstelte er tunge, det kan vi ikke komme udenom. Vores telte vejer fra knap 20 kg til 46 kg. Det er nogle ordentlig klipperte, som de fleste vil skulle være to om at flytte. Det er altså ikke et telt du tager med når du skal på vandretur, med mindre du arbejder med en fast base, hvor du vender tilbage om aftenen. 

Langsomt tørrende

Bomuldstelte suger vand når de bliver våde. Koblet med at teltene skal være knastørre når du pakker det ned, kan det give ekstra arbejde, hvis du er nødsaget til at slå teltet op efter din campingtur er slut, hvis vejret på dagen du slog teltet ned ikke artede sig. 

Det kræver altså lidt mere at bo i et glampingtelt. Det betyder selvfølgelig mindre hvis du bare har det hjemme i haven, hvor du har mulighed for at være mere fleksibel i forhold til hvornår du pakker teltet ned.

Pris

Telte i en ordentlig kvalitet anvender meget bomuld, og der går meget arbejdskraft til at fremstille dem. Det betyder at et bomuldstelt er dyrt set i forhold til de fleste andre telt - i hvert fald i det korte løb.

Vi ynder at regne prisen ud per overnatning, og her ser vi ofte at bomuldstelte fuldt ud måler sig med almindelige telte. Teltet holder i mange år, og er så behagelig at bo i, at mange foretrækker det over deres soveværelse i sommermånederne. Det er ikke usandsynligt at du med den rette vedligeholdelse kan sove 5-600 nætter i dit bomuldstelt (nogle endda mere), og så er vi nede i en pris per overnatning der ikke er så voldsom.

 

Vedligehold

Vi kommer ikke udenom at der er mere vedligeholdelse ved et bomuldstelt kontra et nylontelt. Det er dog ingen uoverskuelig opgave at give dit telt den behandling der sikrer en levetid på mange år.

Når du modtager et bomuldstelt fra Amaroq Glamping er det overfladebehandlet, med et materiale der sikrer teltet mod vind og vejr. Over tid vil virkningen af denne behandling dog aftage. 

Vedligeholdelsen kan vi dele op i to. Der er den lokale og løbende, og den årlige vedligeholdelse.

Den lokale og løbende vedligeholdelse består i løbende at vaske urenheder der opstår på teltdugen af. Det sikrer at sporer og svampe ikke sætter sig dybt i stoffet og med tiden nedbryder det. Den lokale rengøring består simpelthen i at holde øje med teltet, og løbende vaske lokale pletter af med en blød svamp.

Den årlige vedligeholdelse er en smule mere omstændig. Her skal du have den store spand frem, og lave en eddikeblanding som du vasker hele teltet i. Derefter kan du med fordel give det en efterbehandling med en gang bomuldsimprægnering.

Læs vores grundige guide til rengøring og vedligeholdelse af bomuldstelte her.

vedligeholdelse af bomuldstelt

Amaroq bomuldstelt

Med vores bomuldstelte ønsker vi at bidrage til en masse hverdagseventyr. Vores telte er nemme at slå op, og kræver et minimum af vedligehold. Teltene er ideelle både til ture og at slå op i haven, som et mere permanent sommer-soveværelse eller legerum til børnene. 

Teltdugen er lavet i en bomuldsblanding, der kombinerer det bedste af to verdener. Bomulden for det gode indeklima og polyester der giver ekstra beskyttelse mod elementerne. 

Vores bomuldstelt kommer alle inklusiv alt du skal bruge for at komme i gang. Kraftige barduner, pløkker og ikke mindst en tyk PVC bund, der kan lynes af hvilket giver dig mulighed for at give græsset lidt luft i ny og næ, hvis teltet står i længere perioder det samme sted.

Se vores udvalg af bomuldstelte.